Thuiswerken: zorg goed voor jezelf en leg de lat niet te hoog!

Om me heen hoorde ik de afgelopen weken mensen worstelen met de nieuwe realiteit van thuiswerken. Het is nogal een verandering die van het ene op het andere moment werd doorgevoerd!

 Veel gehoorde klachten:

  • problemen met concentratie
  • moeite te focussen
  • angst en zorgen over besmetting, baangarantie, financiën
  • gevoelens van schuld en tekortschieten, over onvoldoende productiviteit
  • gemis van collega’s
  • combi werk & lesgeven is een uitputtingsslag

 Ik hoop dat het thuiswerken op de lange termijn niet voor teveel problemen gaat zorgen. Het valt me op dat mensen, gezien de ernst van de Coronasituatie, geneigd zijn hun eigen stress te bagatelliseren, want ‘anderen hebben het pas echt zwaar’. Dat vind ik zorgelijk.

Tegelijkertijd merk ik dat ik heel erg geraakt ben door de inzet en flexibiliteit. Werkelijk iedereen probeert er vanuit deze nieuwe situatie van thuisisolatie, keihard het beste van te maken. Ongelooflijk hoe snel we ons met z’n allen weten aan te passen!

Werk en privé lopen dwars door elkaar

Het is eigenlijk best heel gek dat – tamelijk ongevraagd – opeens je werk  letterlijk je huis ‘in’ is gekomen. Natuurlijk heeft het wel wat, die beelden vanuit ieders woon-, studeer-, of slaapkamer (leuk behangetje heeft je leidinggevende!), maar niet iedereen vindt het even prettig. Bijvoorbeeld omdat:

  • het voelt als een inbreuk op je privacy
  • je het erg prettig vindt om je werk letterlijk buiten de deur te houden: je thuis is je thuis en daar wil je niet met werk bezig zijn.
  • het heel verleidelijk is om ook ‘s avonds en in het weekend nog even in te loggen: voor je het weet werk je 24/7.

Als stress- en burn-outcoach roep ik op tot zorgzaamheid; zorg voor elkaar, maar zeker ook zorg voor jezelf. Zodat we het nog even vol houden en we straks niet met een totaal uitgeputte workforce zitten.

 Ik deel graag mijn meest ingezette tips van dit moment. Hopelijk heb je er wat aan. Deel ze gerust want laten we vooral goed voor elkaar zorgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: