Everybody loves spring – David Hockney

Afgelopen week bezocht ik de tentoonstelling ‘Hockney – van Gogh. The Joy of Nature’ in het Amsterdamse Van Gogh museum. Twee kunstenaars met een gedeelde grote liefde: de natuur. Enorme werken van Hockney, met hier en daar een schilderij van Van Gogh. Ik vond het van een roerende schoonheid. Niet alleen de grote werken; ook de muur vol landschappen en de vele schetsen van hetzelfde laantje, dat er elk seizoen, iedere maand, elke dag, anders uitziet. Als je goed kijkt. En dat kunnen deze heren. Midden in Amsterdam voelde ik me kalm en geraakt door de schoonheid van de natuur.

De Japanners snappen de helende kracht van de natuur. Ze doen daar graag aan Shinrin-yoku (bos-badderen). Je kunt je er alles bij voorstellen; onder begeleiding in een hangmat of op een dekentje van mos lekker de wind door de bomen zien gaan. De gedachte eraan maakt al kalm!

Dat natuur ook letterlijk een helende werking kan hebben, beschrijft Pierre Capel in zijn boek Het emotioneel DNA. Hij vertelt over een chirurg die werkte op een afdeling met 8 kamers voor patiënten. Vier van de kamers keken uit op een stenen muur, de andere vier kamers hadden uitzicht op een park. De chirurg hield jarenlang gegevens bij van patiënten die in deze kamers verbleven nadat ze eenzelfde operatie hadden ondergaan. Wat bleek? De patiënten in de kamers met uitzicht op het park, kregen minder pijnstillers, hadden minder klachten en verlieten het ziekenhuis sneller dan de patiënten die uitkeken op de stenen muur.

De natuur is dus een gratis medicijn! Vanuit de stress- en burn-out begeleiding geef ik daarom vaak de opdracht om ‘kwalitatief’ te gaan wandelen. Ga elke dag even naar buiten en neem met aandacht de natuur om je heen in je op. Je hoeft niet per se het bos in. Het kan ook gewoon een boom zijn in de straat of bloemen in de berm. Je versterkt de ervaring door per keer één  zintuig in te zetten: wat zie je? Wat hoor je?, wat ruik je? Wat voel je? Je zult merken dat het je ontspant en een goed gevoel geeft.

Aan het begin van de tentoonstelling zie je Hockney op beeldmateriaal praten over de natuur in de prille lente en het wonder dat zich ieder jaar weer voltrekt; :”Well, everybody loves spring. Cause everything is new and fresh”. Dus ga gauw naar buiten, want dáár gebeurt nu: ga genieten en groen kijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: