De creatieve tuinier – Een (h)eerlijke tuin voor elk budget, Alys Fowler

Ik ben vaak heel erg bezig vanuit mijn hoofd. Ergens tussen m’n 2de en pak hem beet m’n 16e heb ik het afgeleerd om te gaan rennen als ik een open weiland of een bospad voor me zie. Ik loop. Het ging helemaal ongemerkt. En tegen een hekje leun ik tegenwoordig hooguit, of ik zet er mijn fiets tegen aan. Het komt niet meer in me op om erin te gaan klimmen. Herkenbaar?
De meeste banen vereisen vooral geestelijke (brainy) inspanning. De wereld, de Westerse in het bijzonder, is hoofdig ingesteld zoals dat vaak wordt genoemd. Maar hoe heerlijk is het om af en toe bezig te zijn vanuit je lijf! Een lekker stuk fietsen, hardlopen of wandelen lijkt alles weer in beweging te zetten. En wat dacht je van een beetje tuinieren? Voor sommige mensen heeft het met je handen in de aarde zitten een haast meditatieve uitwerking. Ik hoor wel tot die groep denk ik.

Dus daarom vandaag een boek over tuinieren! Alys Fowler heeft een heel fijn boek gemaakt met veel praktische tips en mooi geïllustreerd  met  foto’s en tekeningen. Het leuke van dit boek vind ik dat het tuinieren totaal toegankelijk maakt voor iedereen. Ook voor de hardwerkende dertig- veertiger, met (te) volle agenda en (te) veel hooi op de vork. Ze maakt het zo eenvoudig dat je onmiddellijk aan de slag wilt gaan. En dat kan volgens haar ook! Alys Fowler’s insteek: mijd dure tuincentra, kijk goed in je schuur of bergkast en begin. Met een beetje aarde en een teentje knoflook kun je je eigen knoflookbollen in een oude koektrommel gaan telen. Idem geldt voor aardappels. Maar ook veel praktische tips over hoe en wanneer welke bloem te planten, slakken te weren en onkruid te voorkomen door prachtige kruipbloemen te zaaien.
Bevrediging gegarandeerd: direct, door het fysiek bezig zijn in je tuin of op je balkonnetje, en weken tot maanden daarna als het resultaat zich openbaart. Uit het hoofd, in het lijf zeg ik. Veel plezier, het is lente buiten!

* die naam kan toch haast geen toeval zijn? Fowler… Overigens, in het voorwoord valt te lezen hoe Alys Fowler op een dag besloten heeft haar leven om te gooien: ze liet haar goed betaalde baan achter om zich volledig te storten op hetgeen écht bij haar past!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: