Ik kom zoveel leuke vrouwen tegen in Leiden en omgeving. Inspirerende, bevlogen vrouwen. Wijs, enthousiast en kundig. En – zo mooi vind ik dat – allemaal vol toewijding en heel authentiek bezig zichzelf in/en hun product neer te zetten. Wat een aanbod! Daar moet ik wat mee dacht ik bij mezelf. Daarom stel ik af & toe een Leuke Leidse Vrouw aan je voor in mijn blog. Een vrouw die ik bewonder! Vandaag een Leuke Leidse wijnimporteur uit…Warmond!
Wie ben je?
Marga van Winsen, geboren en getogen Warmondse, 47 lentes jong en heel gelukkig met mijn 9 jaar oudere partner Kees (van Leidse afkomst). Het huishouden wordt gedeeld met Ualan, mijn bijna 6 jaar oude Gordon Setter.
Wat is jouw ‘zaak’?
Rhône Value Wines, een uit de hand gelopen hobby waar ik in 2008 bewust het roer voor heb omgegooid. Met een sterk accent op de Crus van de Rhône vind je hier wijnen uit letterlijk de hele Rhônevallei. Vanaf de oorsprong van de rivier in de bergen, tot aan haar uitmonding in de Middellandse Zee. Naast toonaangevende namen werk ik veel met kleine, onbekende producenten die buitengewoon interessante wijnen produceren. De kwaliteit en het karakter van de wijn staan centraal. Om die reden selecteer ik uitsluitend wijnboeren die met respect voor de natuur en lage rendementen werken en aandacht hebben voor het terroir. Met een breed assortiment van meer dan 200 kwaliteitswijnen, interessante proefpakketen, tal van proefmogelijkheden, deskundig advies en eerlijke prijzen weten steeds meer wijnliefhebbers die de Rhônevallei willen ontdekken, me te vinden.
Wat is je achtergrond?
Als afgestudeerd Bedrijfseconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heb ik altijd voor (internationale) vermogensbeheerders gewerkt. Ik ben zoowel aan de beheerkant als in marketing actief geweest met beleggingsfondsen en de laatste jaren met name als projectmanager. Het was een hele gave tijd met veel buitenlandse reizen, waarin ik veel ervaring heb opgedaan.
Sinds wanneer heb je je eigen bedrijf?
In 1999 heb ik een eenmanszaakje opgericht omdat mijn wijnhobby een paar centen opleverde en ik het vooral netjes richting de Belastingdienst wilde regelen. In eerste instantie was het doel van met wijn bezig te zijn niet zo zeer om er serieus geld mee te verdienen. Maar iedere keer maakte ik een stapje richting écht wijnimporteur. In 2008 heb ik uiteindelijk de definitieve ommezwaai gemaakt en mijn baan opgezegd. Tot de dag vandaag heb ik er geen moment spijt van gehad dat ik alle zekerheden over boord heb gezet.
Wat was het moment dat je dacht: ik ga voor mezelf beginnen?
De droom koesterde ik al lang en met een paar centen op de bank had ik het beetje financiële middelen. En toch bleef ik twijfelen of het opgeven van zekerheden ‘verstandig‘ was. Zeker toen in 2008 de financiële markten de eerste klappen kregen. Totdat ik me realiseerde dat ik weinig reden had om niet gewoon mijn hart te volgen en alle reden had om te durven loslaten! Een gevoel van nu of nooit! Tja, toen was de beslissing snel genomen en heb ik mijn ideeën over een gespecialiseerde wijnimport in een jaar tijd uitgewerkt. In dat eerste jaar werd ik zo nu en dan toch nog wel overvallen door slapeloze nachten.
Wat vind je het aller leukste aan je werk?
Naast het product wijn, waar ik veel liefde voor heb? Het zelfstandig opbouwen van mijn bedrijf, snel en eigenzinnig kunnen beslissen en dagelijks kunnen leren. Ondernemerschap vraagt om het durven nemen van risico’s. Zowel financieel als conceptmatig ga je verplichtingen aan, maak je keuzes en draag je de volle consequenties. Heerlijk!
Hoe vind je een balans tussen je werk & je privéleven?
Ik vind het lastig om als eigen ondernemer mijn werktijden te doseren. 40 uur is gewoonweg niet genoeg: er is altijd nog iets te doen. Het feit dat wijn mijn passie is, maakt de werkweek ‘licht’, ondanks dat ik regelmatig ook in het weekend actief ben. Ik vind vrijwel alles wat ik dagelijks doe leuk. Ualan zorgt voor de nodige ontspanning tussendoor en ik word aan het einde van de dag beloond met een heerlijk glas wijn. Niet alleen uit eigen voorraad, want ik heb een brede wijninteresse kunnen vasthouden en koop graag bij soortgelijke kleine gespecialiseerde importeurs.
Wat heb je geleerd?
Grenzen durven aangeven: niet op alle wijninitiatieven ingaan, maar selectief zijn met de beschikbare tijd. Eerlijke prijzen durven vragen zodat je een business voor de lange termijn kunt opbouwen. Weten wie je klanten zijn. Segmenteren heet dat in vaktermen.
Wat zijn je valkuilen?
Boven mijn macht inkopen om de relatie met de wijnboeren ‘veilig’ te stellen. Dat bleek een utopie. Gelukkig hebben Rhônewijnen een lange levenscyclus en kan ik nu putten uit een prachtige voorraad oudere wijnen die elders nauwelijks meer te koop zijn. Maar toch, ik heb geleerd ook in Frankrijk mijn grenzen te stellen. Comme ça!
Hoe blijf je betrokken en geïnspireerd?
Samenwerken met gelijkgestemde kleine gepassioneerde importeurs, actief netwerken met de grotere vakbroeders, goede relaties opbouwen met de wijnjournalisten en zo vaak als mogelijk naar de Rhônevallei afreizen. Om te zien, te horen en te ervaren. Mijn boeren lijken dat ook te waarderen.
Wat is jouw handelsmerk? Wat is kenmerkend voor de manier waarop jij werkt?
Wat ik doe, moet er goed en professioneel uitzien. Klanten hebben de indruk dat er een hele organisatie achter Rhône Value Wines zit, en dat is een bewust streven geweest. Daarbij hecht ik veel waarde aan openheid van zaken, eerlijk advies en direct herstellen wat fout is gegaan. Ik zal geen knollen voor citroenen verkopen. Ik spoel de wijn liever door de gootsteen dan een onwetende klant ermee op te zadelen. Gelukkig heb ik dat kunnen voorkomen door de kwaliteitslat hoog te leggen en op tijd bij te sturen.
Waar kunnen we jou bereiken?
Rhône Value Wines
Herenweg 41
2361 EE Warmond
T: 06 5360 4687
E: contact@rhonevaluewines.eu
I: http://www.rhonevaluewines.eu/