Afgelopen vrijdag meldde de coachingskalender het volgende bericht:

IMAG1415

Deze tekst spreekt me aan! Inderdaad, neem zo’n functieomschrijving alsjeblieft met een korrel zout. Dat zeg ik regelmatig tegen klanten, maar heb ik ook mezelf aan moeten (leren) praten. Vroeger – nouja, wanneer stopte vroeger eigenlijk? – of beter gezegd, LANG, dacht ik bij het lezen van de functieomschrijving in een vacaturetekst, dat je een 100% match moest hebben om uberhaupt in aanmerking te komen voor een gesprek. Toen ik eenmaal uitvogelde dat er altijd om een schaap met tien gouden poten werd gevraagd, durfde ik ook al te reageren bij 90% match. Toch een kleine winst en ik denk dat dat er wel voor heeft gezorgd dat ik af & toe uitgenodigd werd voor gesprekken. Toch fijn!
Eenmaal aangenomen voor een baan, was de functieomschrijving mijn alles: een leidraad, mijn gids, mijn enige houvast. Want daar kon ik immers in vinden wat er van mij verwacht werd. Toch? Ik was nogal van het slag ‘u roept, wij draaien!’. En tja, dat werkte niet. Want hoe bereidwillig ook, het zorgde voor grote onzekerheid en stress bij mij (doe ik het wel goed? Is dit wat er van me verwacht wordt? Hoe wordt dit of dat precies bedoeld? Wat willen ze nou eigenlijk van me?!). Ik werd er helemaal gek van! Want natuurlijk was er geen leidinggevende die mij haarfijn uit de doeken deed hoe ik de boel precies vorm moest geven. Daar hield hij/zij zich helemaal niet mee bezig en daar zat ook niemand op te wachten, want daar was ik nou juist voor aangenomen! En dat – weet ik door schade en schande wijzer geworden – is namelijk het leuke van werken, een baan hebben en een functie uitvoeren: je wordt aangenomen op grond van je ervaring en je persoonlijkheid. Én omdat men op basis van die combinatie verwacht dat jij de vacature kunt gaan invullen. En vanaf dat moment, mag jij, naar eigen inzicht, naar eigen kennis en kunde een functie gaan bekleden. Helemaal op je eigen manier. Jij mag de functie gaan inkleuren, jij kan je gaan uitleven en je kans grijpen om jezelf en al je talenten in een functie te laten zien. Geweldig.

De functieomschrijving dient daarbij als houvast, als kader en als beginpunt. Maar heus, voor de rest is het aan jou dus neem de functieomschrijving inderdaad met een korrel zout!

1 reactie

  1. Hoe gaat een beoordelingsgesprek van iemand zonder functieprofiel? Hoe weet je waar je op beoordeeld wordt en hoe moet je je voorbereiden? Ik kwam binnen als receptioniste/secretaresse maar doe 4 jaar na dato alle officemanager taken, P&O en IT zaken. Mijn baas is de lachende winnaar van het verhaal want mijn salaris is met geen dubbeltje omhoog gegaan. Het functieprofiel waar ik 2 jaar geleden om vroeg, omdat er wel erg gretig gebruik werd gemaakt van mijn inzet, betrokkenheid en deskundigheid, is er nog steeds niet. De crisis houdt mij binnen en over nog een paar jaar mijn leeftijd. Iemand zei eens tegen mij, doe niet al te veel meer dan waarvoor je bent binnengehaald: het wordt niet gezien en niet gewaardeerd want wie al voor een dubbeltje op de eerste rang zit zal nooit meer betalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: