In mijn vorige blog ging het al over werken met opstellingen. Maar een opstelling, wat is het eigenlijk precies?

DSC_0360

Het werken met opstellingen, ook wel systemisch werk genoemd, is een methodiek die wordt gebruikt om de verborgen dynamieken en belemmeringen die we hebben, zichtbaar en hanteerbaar te maken.

Iedereen maakt deel uit van verschillende systemen, zoals het familiesysteem of een organisatiesysteem. Binnen een systeem zijn mensen met elkaar verbonden en gelden tal van geschreven en ongeschreven regels. Ieder systeem heeft een eigen dynamiek. Aan de ene kant zorgt het systeem voor veiligheid en houvast. Aan de andere kant, kan het ook belemmerd of soms zelfs verstikkend werken voor de mensen uit het systeem.

DSC_0355

 In een opstelling beeld je een systeem (organisatie of familie) als het ware uit. Dat kan op verschillende manieren. Wanneer je met een groep werkt, vraag je de deelnemers om als representant voor mensen uit jouw systeem te gaan staan. Alle deelnemers worden vervolgens letterlijk in een ruimte geplaatst. Door dit te doen wordt er al ontzettend veel informatie uit het systeem zichtbaar. Voorafgaand aan de opstelling kun je een bepaalde vraag inbrengen, die in de opstelling wordt uitgewerkt met de aanwezige representanten. Door tijdens de opstelling vragen te stellen en steeds bij alle deelnemers te toetsten en hen erbij te betrekken, komt er beweging in de opstelling. Het spannende en interessante is, dat de representanten daadwerkelijk de gevoelens en de rol(len) van degene die zij vertegenwoordigen, zullen ervaren. Hierdoor krijg je inzicht in jezelf, je gedrag en de belemmeringen uit jouw systemen. Vaak ben je je niet eens bewust van de ballast die je met je meesleept uit je eigen systeem. Een opstelling geeft inzicht en zorgt voor begrip en acceptatie. Ook laat het je bewust worden – op een diep niveau – van je plek in het systeem. Er ontstaat rust en nieuwe energie.

DSC_0358

In mijn praktijk werk ik veel met 1-op-1 opstellingen. We gebruiken poppetjes als representanten voor de mensen uit jouw systeem. Daarnaast is het mogelijk om met grondankers te werken; papieren die je op de grond legt en die staan voor de mensen of obstakels in een bepaald systeem.

Bert Hellinger is de grondlegger van deze methode. Velen volgden hem en ontwikkelden eigen vormen en manieren van systemisch werk. Iedere coach of trainer zal een opstelling op zijn of haar eigen wijze begeleiden. De basis is echter hetzelfde: in een opstelling worden de verborgen dynamieken en spelregels van een systeem zichtbaar gemaakt. Er is ontzettend veel geschreven over systemisch werk. Als je er meer over wilt weten, raad ik je aan vooral eens te googlen of de prachtige boeken De verborgen dynamieke van familiebanden van Bert Hellinger of Vonken van verlangen van Wibe Veenbaas & Joke Goudswaard te lezen.

En wil je zelf eens een opstelling doen, dan wijs ik je graag op mijn vorige blog, je bent van harte welkom!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: