Ik kom zoveel leuke vrouwen tegen in Leiden en omstreken. Vrouwen die hun hart volgen en vol toewijding van hun talent hun vak weten te maken. Vrouwen bij wie de ogen gaan twinkelen als ze over hun werk praten, omdat ze precies datgene doen waar ze ontzettend goed in zijn. Heel knap en inspirerend. Daarom stel ik graag Leuke Leidse vrouwen voor op mijn blog. Deze keer schrijfster en zzp-er Pauline Slot uit Warmond!

Pauline@Jaa-design23

Wie ben je?

Ik ben Pauline Slot, en doe dat mijzelf zijn nu zo’n 54 jaar. Naarmate ik ouder word gaat het me steeds beter af. Na veel jaren in Leiden woon ik sinds acht jaar in Warmond, een mooi zzp-dorp aan de Kagerplassen, op fietsafstand van de binnenstad. Daar ben ik altijd bezig met schrijven: ik schrijf romans en literaire non-fictie, schrijf in opdracht zakelijke teksten of redigeer die, en geef schrijftrainingen of coach schrijvers individueel. Sinds kort bied ik ook schrijftherapie aan.

Wat is jouw ‘zaak’?

Schrijven staat centraal. Deels is dat zelf aangestuurd: als ik aan een roman of non-fictieboek werk laat ik mij leiden door wat mij ten diepste fascineert, zonder al te denken aan ‘de markt’. Wanneer ik in opdracht schrijf, ben ik juist gericht op het beoogde publiek. Je zou me dan de advocaat van de lezer kunnen noemen. Schrijvers zijn vaak zo bezig met de inhoud, dat ze de lezer er nauwelijks bij kunnen hebben. Maar die moet natuurlijk wel in beeld komen, en een bewerking door iemand die juist daarop let is enorm waardevol. Trainingen kunnen ook helpen, en die geef ik daarom graag. Ik ben gespecialiseerd in argumentatie, dus ik hou ervan om bij te dragen aan een overtuigende en aantrekkelijke tekst.

Wanneer besloot je je vaste contract op te zeggen en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan?

Er zijn mensen die een plan voor een hun leven maken. Ik bewonder dat, je kunt er veel mee voor elkaar krijgen, maar bij mij is het niet zo gegaan. En toch komt alles in mijn leven inmiddels mooi samen. Toen ik gepromoveerd was aan de Universiteit van Amsterdam, ben ik anderhalf jaar op wereldreis gegaan, per fiets, en ik kwam terug met het idee voor mijn eerste roman, Zuiderkruis, die een groot succes werd. Dat was mooi om mee te maken. Later heb ik acht jaar een halve baan gehad bij een adviesraad; dat was erg interessant, en toch heb ik ook dat weer losgelaten. Het exploreren van nieuwe wegen is de meest constante factor in mijn leven gebleken.

Hoe bevalt dat tot nog toe?

Ik hou van de vrijheid. Het is ook mooi dat het je dwingt om alert te blijven en te veranderen. En ik vind het steeds belangrijker om mijn tijd te besteden aan werk dat past bij mijn talenten en waarden. Zo heb ik recent The Writing Cure opgezet, waar ik mensen begeleid die ondersteuning willen bij concrete levensvragen, met schrijven als instrument voor reflectie. Daarvoor heb ik een opleiding Narratieve Therapie gevolgd. Uit ervaring weet ik dat schrijven je kan helpen om problemen te onderzoeken, en samen met een ander kun je zo in korte tijd veel inzicht verwerven en een nieuwe vrijheid gaan voelen. Er komt ook steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat schrijven goed voor je is.

Waar haal jij je inspiratie vandaan/uit?

Lezen is voor mij een fantastische bron, en ook andere mensen kunnen enorm inspirerend zijn. Maar uiteindelijk is het toch mijn eigen kompas dat richting geeft. Vroeger sloeg dat kompas nog wat meer uit naar verschillende kanten, inmiddels is het betrouwbaar en probeer ik geregeld te kijken of ik nog de richting volg die goed bij mij past.

Kun je met iemand inhoudelijk sparren als je daar behoefte aan hebt?

Mijn partner is ook zzp-er en we begrijpen daarom goed van elkaar wat dat vraagt. En omdat we allebei erg talige mensen zijn, is het altijd leuk om uit te wisselen waar we mee bezig zijn. Ik heb ook veel vrienden die zzp-er zijn, zowel in Warmond als ver daarbuiten, dus het leven doornemen omvat  vanzelf dat we praten over onze zaken.

Hoe vind je een balans tussen je werk & je privéleven?

Ik heb geen kinderen (wel een hond, maar die zijn minder veeleisend). Een boek schrijven kan alleen als je genoeg ruimte in je dagen hebt, dus daar zorg ik voor. Natuurlijk fluctueert het: soms is er veel werk, dan schiet het schrijven er bij in, dan is het weer rustig en kan ik lekker opschieten met een boek. Maar stressen: dat doe ik vrijwel nooit. Daar heb ik een hekel aan.

Wat heb je geleerd van het ondernemerschap?

Dat ik geen ondernemer pur sang ben! Als dochter uit een ambtenarengezin heb ik op dat vlak niets meegekregen. Bijna niemand in mijn familie durfde zelfs maar een huis te kopen, dat vonden ze al te eng. Dus ik ben flink buiten die DNA-comfort zone terecht gekomen. Maar dat vind ik ook wel mooi. Mijn leven gaat nog steeds verder open, er komen dingen bij, ik leer, ik ben geboeid door wat ik doe.

Wat is kenmerkend voor de manier waarop jij werkt?

Ik werk zoveel als ik kan vanuit innerlijke rust, en ben tegelijk behoorlijk efficiënt. Ik heb een scherpe analytische geest, en hecht tegelijk aan mildheid in de omgang met mensen. Ook kijk ik altijd met veel interesse naar wat mijzelf en anderen beweegt. Wat ik zie vindt zijn weg naar mijn boeken, maar ik gebruik het ook om mij af te stemmen op opdrachtgevers en cliënten.

Waar kunnen we je bereiken?

Op mijn schrijverswebsite, www.paulineslot.nl kun je informatie vinden over die kant van mijn bestaan en de boeken die ik heb geschreven. Ik ben ook te vinden op Facebook en op twitter (@PaulineSlot).

Mijn LinkedIn-pagina geeft een overzicht van mijn activiteiten door de jaren heen. Op www.thewritingcure.nl staat informatie over de schrijftherapie die ik aanbied. Kijk ook eens bij http://www.winstonspeakers.com, waar ik als spreker te boeken ben. En op www.limnisa.nl vind je informatie over het heerlijke Griekse retraiteoord waar ik elk jaar een paar keer schrijfbegeleiding aanbied.

 

 

1 reactie

  1. Hoi Pauline, een leuk en voor mij een enigszins herkenbaar stuk. Zo ken ik je immers een beetje. Je bent de tweede leuke vrouw uit Warmond (ik mocht je voor gaan door connectie van mijn zus Brigit).

    Tijd voor een initiatief in ons fijne dorp? Het lukt mij maar niet om tijd vrij te maken voor Loes en haar leuke Leidse vrouwen, maar met jou aan boord een extra stimulans om ze naar Warmond te halen!

    tot gauw, Marga

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: