Oja, je hebt ook nog een relatie! Je zou het soms haast vergeten. In veel coach trajecten duikt dit onderwerp op: hoe onderhoud je de liefdesrelatie met je partner, naast die drukke baan, de bergen was en de zorg voor je kinderen? Daarom ben ik super blij met deze blog van Merlijn Kooyker van buro deliefde, expert op het gebied van relaties. Zij schreef speciaal voor mij een gastblog met daarin 7 tips: zo houd je het samen leuk!

 

burning man festival, Nevada _ Love by Alexandr Milov, Ukraine

 

 7 manieren om vorm te geven aan de beste relatie van je leven

Ken je het rottige gevoel dat je kan overvallen als je samen bent maar elkaar toch niet echt kunt bereiken? Het kan ineens je keel dichtknijpen, je in een eindeloze donkere en lege ruimte brengen of je borstkas in brand zetten.

Hoe doorbreek je negatieve patronen die jullie contact in de weg zitten? Hoe komt er op tafel waar het eigenlijk om gaat? Hoe vernieuw je aantrekkingskracht en zorg je voor intimiteit en erotiek in je relatie, ook als je al heel lang samen bent?

Hoe houd je het leuk samen?

Dr Sue Johnson en haar team kraakten de code van onze liefdesrelaties. Begin vandaag met het zelf vormgeven en versterken van de band met jouw geliefde.

Geniet van elkaar en deze 7 tips van Sue voor de beste relatie van je leven:

1

Laat de ouderwetse gedachte dat liefde  iets is dat je simpelweg overkomt los

Al de laatste wetenschappelijke onderzoeken op dit terrein laten zien dat de liefde niet langer een mysterie is. Er valt een absolute logica in te ontdekken. Er zijn wetten in de liefde die je kunt leren. Je hebt meer controle over deze emotionele wervelstorm dan je denkt! Wat je begrijpt kun je vormgeven.

De eerste stap is daarom jouw besluit om te leren over de liefde en wat de wetenschap ons nu vertelt over het creëren van verbinding.

2

Probeer iedere dag openlijk naar iemand uit te reiken en diegene om zijn of haar aandacht en genegenheid te vragen.

Accepteer het idee dat je een zoogdier bent en dat liefde een oeroude, in je brein ingeprente, codering is om je te laten overleven.

Je bent gelukkiger, gezonder, sterker, stress-bestendiger en leeft langer als je in staat bent om een veilig contact met je geliefden te maken en te versterken.

Het is dus ok dat je hen nodig hebt; ze zijn je meest belangrijke bron. We zijn niet gemaakt om het alleen af te kunnen. De sterksten onder ons accepteren deze behoefte aan verbinding met anderen en nemen het risico om uit te reiken naar anderen.

3

De eerst volgende keer dat je jezelf onzeker, bezorgt of ongerust voelt probeer dat dan tegen je partner te zeggen  terwijl je zijn of haar hand pakt.

Een liefdesrelatie biedt je een veilige plek waar je kan schuilen en je emotionele balans kan herstellen. De laatste onderzoeken in Canada en de VS tonen aan dat het simpelweg vasthouden van de hand van je geliefde je brein kan kalmeren en angst doet afnemen.

4

Ga na of je het kan opmerkingen als je openheid moeilijk vindt en defensief wordt of je afsluit.

Emotionele openheid en responsiviteit vormen de basis voor een blijvende, hechte verbinding tussen mensen. Kijk of je het initiatief kunt nemen om je gevoelens met je partner te delen. Zodat je hem of haar kan helpen begrijpen wat het zo moeilijk maakt om op dit moment open te zijn.

5

Ga na hoe jij en je partner  normaal gesproken met elkaar omgaan.

Kunnen jullie naar elkaar uitreiken? Wat doe jij als de ander van streek raakt of niet reageert op jou? Ga je pushen om contact te krijgen of trek je je terug? Vertel je partner één ding dat hij of zij kan doen om je te helpen contact te zoeken in plaats van je van tegen-, of van hem/haar af te keren.

6

Probeer met elkaar te bespreken welke  impact jullie op elkaar hebben.

Beiden geven jullie tekens aan elkaar af van veiligheid of gevaar dat je brein ziet als informatie over wel of niet overleven. We zijn kwetsbaar als we alleen zijn. Op welke manier wek je gevoelens van blijdschap of tevredenheid bij je geliefde? En hoe wek je bedroefdheid, een gevoel van alleen of afgewezen zijn? Onze hersenen coderen en verwerken deze pijn op dezelfde plek en op dezelfde manier als fysieke pijn.

7

Als je in een ruzie terecht komt, haal diep adem en probeer de ruzie te zien vanuit het perspectief van een vlieg op de muur.

Onder de oppervlakte van de discussie over problemen, vraagt iemand vaak om emotioneel contact. Kijk of je nieuwsgierig kunt zijn en jullie dans kunt doorzien. Misschien is het de typische boogie waar de een pusht om contact te krijgen maar de ander kritiek hoort en weg stapt.  Zie hoe dat ervoor zorgt dat jullie je allebei alleen en een beetje bang voelen. Spreek daarover.

Het mysterie van de liefde is opgelost. 

Er is een duidelijk pad naar de liefdesrelatie waar wij allemaal naar verlangen. Je kunt zelf actief vormgeven aan een vervullende, veilige relatie en de romantiek daarin terugbrengen. Start vandaag!

ps Bij relatievragen is er een enorme winst te behalen door het inschakelen van een derde. Je bent zelf immers allebei dader en slachtoffer van een negatief relatiepatroon.

Hoe eerder je je van zo’n patroon bewust wordt des te gemakkelijker kun je het samen omkeren. Daarom heeft het zin om op die manier in je relatie te investeren. Juist voordat er zich echte problemen voordoen. Zoals je dat ook doet voor je huis of je gezondheid.

 

Merlijn Kooyker is life- en relatiecoach en EFT relatietherapeut en eigenaar van buro deliefde. Bezoek de website van buro deliefde voor meer informatie over Merlijn’s diensten en werkwijze. Daar kun je je ook aanmelden voor haar ezine ‘Post vanDeliefde’ waar ik altijd heel blij van wordt, of gratis het e-book Deliefde downloaden! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: