Dierenmanieren

 

Ik heb al heel wat modellen en testen voorbij zien komen. Mijn klanten zijn er vaak dol op: een testje, om wat meer inzicht te krijgen in wie ze nou precies zijn. Wat dat betreft heb je als klant geen goede aan mij. Ik doe niet zo aan testjes. Ik gebruik eigenlijk alleen de Strenghtfinder test van Marcus Buckingham & Donald O. Clfiton, omdat deze expliciet inzet op iemands sterke punten. Dat is iets waar ik in geloof.

Voor de rest is mijn ervaring dat een testje natuurlijk altijd leuk is om te doen, maar dat het meestal vrij kort beklijft. Het is vaak vooral een bevestiging van wat je al wist. En binnen no time ben je de essentie van de kenmerken van jouw persoonlijkheid – keurig beschreven in bijgeleverd rapportje – weer vergeten.

Maar er is een uitzondering. Alweer jaren geleden volgde ik in teamverband een dag ‘Dieren manieren’ van trainingsbureau Schateiland. Alle aanwezigen werden op basis van een paar eenvoudige vragen opgedeeld in vier groepen: de kippen, de hanen, de schapen en de uilen. Vervolgens werden er kenmerken aan deze beestjes toebedeeld, en verhip, die bleken verbijsterend goed van toepassing op de mensen in de desbetreffende dierengroepen, inclusief mijzelf. Schateiland steekt met haar methode in op betere communicatie binnen teams en op de werkvloer. Door middel van doeltreffende inzichten en eenvoudige aanwijzingen leert een schaap (dol op het harmoniemodel) dat je een kip (van nature nogal een aanwezige ratelaar) gewoon kunt onderbreken en dat je van een uil niet moet verwachten dat hij of zij zich uitspreekt over een prangende kwestie zonder daar eerst eens even goed over na te denken. Bijvoorbeeld.

Ik was destijds verbijsterd én heel enthousiast over de eenvoud van dit model. Het is me tot de dag van vandaag bijgebleven wat voor dier ik ‘ben’ een ook wat daar aan vastkleeft in de communicatie met anderen. Sterker nog, ik heb er vaak wat aan. Niet alleen op werk maar ook in het dagelijks leven. Duidelijk bewijs dat de methode Dieren manieren werkt, niet waar? Vorige jaar kwam Schateiland met een boek en hoera, ik vond het in mijn schoen in december. Ik raad het je graag van harte aan, vooral omdat het gewoon heel erg leuk is. Enige minpuntje dat ik kan bedenken: ik vind dat de schrijvers zichzelf wat te kort doen in de vormgeving en lay-out! Ik heb heel wat fancy-er boeken gezien, waarvan de inhoud het uiterlijk bij lange na niet waar kon maken. Hier is het eerder andersom: Dieren manieren verdient wat mij betreft een glimmende hardcover met veel strakkere lay-out!

 

Dieren manieren – leer effectief communiceren in 1 uur!, Marieke van Maanen & Walter Landwier, www.schateiland.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: