Taking good care

 

‘En, zorg je een beetje goed voor jezelf?’ Die vraag stel ik vaak tijdens een coachtraject. Meestal wordt dit volmondig beaamt en volgt een opsomming van hoe dat er zo’n beetje uitziet. Wat daaraan vooral opvalt is dat vrouwen zich uitputten in verontschuldigingen.

  • “Toen heb ik even, ja heel lui hoor, op de bank gelegen en een soap gekeken’.
  • ‘Heel erg, maar ik  heb gewoon een nieuwe broek én een paar laarzen gekocht’.
  • ‘Ja, schaam-schaam, ik heb de kinderen voor de tv gezet en ben in de keuken een glas wijn gaan drinken. Helemaal alleen!’
  • ‘Dit heb ik dus echt aan niemand verteld, maar ik kan rustig een uur op internet rondsurfen, winkelmandjes vullen en vervolgens niets kopen. Ik vind dat heel ontspannend’.

Genieten zit er niet echt bij dit goede-zorgen-voor-jezelf van vrouwen. Kennelijk is het niet iets om trots op te zijn. Als ik verder doorvraag, komen er allemaal bezwaren naar boven; eigenlijk moest de was nog worden gedaan, zou het heel goed zijn om zoon of dochter te helpen met hardop lezen of  móest er vandaag echt een kaart op de post naar de jarige moeder van een beste vriendin. Kortom: schuldgevoel speelt vrouwen parten. Gevoelens van falen en tekort schieten, zodra je even – heel even maar – voor je eigen behoeftes kiest in plaats van die van een ander.

Schuldgevoel is de meest waardeloze emotie die ik kan bedenken. Het levert je werkelijk niets, maar dan ook niets anders op dan een naar gevoel. Niemand anders die dat doorheeft, alleen jij hebt er last van. Loslaten dus, zodra je kunt! Een beetje tijd en aandacht voor jezelf daarentegen, levert je – mits je in staat bent dat stomvervelende en o zo nutteloze schuldgevoel buiten de deur te houden – niets dan positieve gevoelens op. Go for it! En als je twijfelt, houd dan dit in gedachte:

Goed voor jezelf zorgen is goed voor anderen zorgen!

Mijn volgende audio workshop gaat over goed voor jezelf zorgen. Er wordt hard aan gewerkt, ik houd je op de hoogte!

 

Foto: Tarastiles.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: