Sophie Hilbrand vertelt over haar burn-out, “Ik dacht, ik doe dat gezin er wel even bij”. Dat bleek toch niet te werken. Sophie zat 6 maanden thuis. Ze is niet de enige.

Sophie Hilbrand
Sophie Hilbrand

Eén op de 7 mensen kampt met burn-out klachten. Dat is veel. Ook in mijn praktijk zie ik dit terug. Meestal ontstaan klachten geleidelijk en door een samenloop van omstandigheden zoals een nieuwe baan  en/of veranderingen in de privésfeer. Maar ook het stemmetje in je hoofd, met de boodschap die je van thuis meekreeg, speelt opmerkelijk vaak een belangrijke rol. Een opgeslagen overtuiging waar je je meestal niet eens van bewust bent. Bij Sophie was dit ‘hard werken niet piepen’.

Onlangs heb ik het certificaat Stresspreventie en -interventie behaald bij CSR centrum voor stress & burn-out coaching en bied ik nu ook begeleiding op het gebied van herstel en preventie van burn-out.

5 belangrijke inzichten die ik graag met je deel!

  1. Een burn-out kan iedereen overkomen
  2. Vroeger hadden we te maken met af en toe een enorme stresspiek (die beer die je aanviel waardoor jij onmiddellijk in de fight or flight modus schoot). Tegenwoordig vechten we niet meer voor ons leven (gelukkig) maar zijn onze dagen in plaats daarvan gevuld met allemaal kleine beertjes; een lichtere vorm van stress misschien maar wel een die constant aanwezig is.
  3. Stress is heel belangrijk: zonder een bepaalde mate van stress zou je niet eens je bed uitkomen ’s ochtends. Maar herstellen van stress is minstens zo belangrijk  en juist dáár gaat het mis. Zorg dus voor voldoende recuperatietijd!
  4. Langdurig chronische stress veroorzaakt niet alleen psychische problemen (de gangbare opvatting), ook fysiek raak je ontregelt: uit onderzoek blijkt dat je Prefrontale Cortex (het gebied in je hersenen dat bijvoorbeeld betrokken is bij cognitieve en emotionele beslissingen en impulsen, maar ook het werkgeheugen) letterlijk krimpt.
  5. Wanneer je merkt dat je cognitieve functies (langdurig) uit gaan vallen (dus wanneer plannen en organiseren niet meer lukt en het steeds meer chaos lijkt in je hoofd) moeten alle alarmbellen  gaan rinkelen. Tijd om het roer om te gooien!

Sophie Hilbrand maakt een programma over haar burn-out. Naar aanleiding hiervan deed ze afgelopen zaterdag haar verhaal in Volkskrant Magazine. De moeite waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: