Stijgende huizenprijzen, werken tot je 70-ste, toenemende welvaart…. Hoe houd jij je staande in de ratrace? Er komt zoveel op je af: werk, huis, familie, volle treinen, drukke wegen, uitdagende (understatement) agenda’s die op elkaar dienen te worden afgestemd. En dan heb ik het nog niet over je telefoon die oplicht bij ieder bericht, breaking news (whatever that may be) en plingelt bij elke like die je FB, Instagram- of Twitteraccounts ontvangen… Kom je nog wel aan lummelen toe?

hangmat

Het is niets nieuws wat ik hier schrijf. Je herkent er vast wat in. Als je er geen last van hebt, prima! Niets aan doen, keep on going. Heb je er wel last van, dan kun je jezelf de volgende eenvoudige vraag stellen, op 3 manieren door steeds de klemtoon te verplaatsen:

WIL ik dit?

wil IK dit?

Wil ik DIT?

Neem die vraag eens met je mee en kijk wat er bij je boven komt en geeft dat aandacht. Je kunt de vraag vervolgens veranderen in:

WAT wil ik?

Wat WIL ik?

Wat wil IK?

De afgelopen tijd is er veel geschreven over hoe we omgaan met onze tijd. We zullen langer moeten doorwerken dan vorige generaties. Extra belangrijk dus om af en toe bewust bezig te zijn met hoe je daar invulling aan gaat geven. Hoe is bijvoorbeeld de verhouding inspanning en ontspanning in je leven? Doe jij het werk dat bij je past? Zie je jezelf dit de komende jaren nog doen? Waar gaat je meeste aandacht, tijd en energie naar toe? En komt dit overeen met wat écht belangrijk voor je is? Ook op de langere termijn?

Het is vaak spannend om over dit soort dingen na te denken. Nergens voor nodig: het levert namelijk vooral heel veel levensgeluk en nieuwe energie op is mijn ervaring! Houd het simpel. Een beetje lummelen en luieren op z’n tijd brengt meestal een heleboel nieuwe inzichten, ideeën en gedachten op gang, probeer het maar! En mocht je een zetje nodig hebt, of een beetje begeleiding, vraag dan gewoon eens iemand om mee te denken. Je hoeft niet alles alleen te doen.

Ter inspiratie deze artikelen. Food for thought; neem er  gerust de tijd voor!

http://www.tijd.be/cultuur/algemeen/Het-is-geen-natuurwet-dat-je-vijf-dagen-per-week-moet-werken/9918134?ckc=1&ts=1504768402 (De Tijd, Belgie, 29 juli 2017 – Nico Schoofs)

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/01/eerder-stoppen-met-werken-het-kan-als-je-het-echt-wilt-12778408-a1571920 (uit NRC Weekend, zaterdag 2 september 2017, pag 24-25 – Anne Dohmen)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: