Een burn-out = een energielek

Het komt opvallend vaak voor: vrouwen die zich bij mij melden voor een coachtraject en die totaal geen energie meer hebben. Voor wat dan ook. Ze zijn al zo lang bezig met door jakkeren en koste wat het kost dóórgaan om de tent draaiende te houden. Vrouwen die werken, regelen en aanpakken omdat dat van ze ‘verwacht’ wordt (denken ze), daarbij volledig in de overdrive schietend en terend op de allerlaatste krachten. Totdat ze he-le-maal op zijn.

Voor mij was heel duidelijk: hier wil ik iets mee! Daarom heb ik me afgelopen half jaar verdiept in ‘over-spanning’, stress en burn-out. Met de verschijnselen, de preventie en de begeleiding naar herstel. Ik heb een certificaat stresscoaching volgens de CSR-methode behaald en kreeg gister de uitslag van het bijbehorende tentamen: een 9,3!! Daar ben ik natuurlijk superblij mee. Nog blijer ben ik met de resultaten die ik geboekt hebt samen met cliënten: een burn-out is niet het einde van de wereld. Het is wel heel duidelijk een keerpunt, een nieuw begin; met de juiste begeleiding en interventies kom je er weer bovenop!

 

Twee belangrijke inzichten die ik heb opgedaan het afgelopen halfjaar:

1. Eerst fysiek herstel, de rest komt later wel! Een burn-out is niet een puur psychische aandoening, zoals vaak gedacht wordt. Door de roofbouw die je maanden- (jaren?)lang op je lijf pleegt, raakt je lichaam fysiek ontregeld en raakt je energiesysteem uit balans. Het laadt niet meer op. Geef daarom eerst aandacht aan fysieke rust zodat je lijf zich kan herstellen!

2. Een burn-out kan iedereen overkomen! Natuurlijk zijn sommige mensen gevoeliger voor stress en raken sneller overbelast dan anderen. Maar ook mensen die van hun hobby hun beroep hebben weten te maken, kunnen overspannen raken. Je passie volgen is geen garantie voor een stressloos leven. Teveel passie zorgt immers ook voor uitputting.

Dit filmpje van CSR laat heel duidelijk zien hoe een burn-out ontstaat en hoe het je lichaam ontregelt.

 

Plaats een reactie