Marcus Buckingham & Donald O. Clifton, Ontdek je sterke punten – een revolutionair programma om unieke talenten te ontwikkelen, eerste druk 2002

Een boek dat ik veel gebruik tijdens het coachen. Het boek verwoordt de ideeën die ik mijn vorige banen begon te ontwikkelen met betrekking tot ‘sterke punten’. Vooral toen ik actief lid was van een ondernemingsraad begon ik me steeds meer af te vragen waarom de waardering van werknemers zo weinig op talenten is gericht. Het viel me op dat mensen vooral worden aangesproken op zogenaamde leerpunten. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit expliciet ben benaderd omdat bepaalde talenten mijn leidinggevende waren opgevallen. Laat staan dat mijn werkgevers deze wilden inzetten en benutten!

Waarschijnlijk heeft het met cultuur te maken. We maken niet vaak complimenten, scheppen niet op. Wij Nederlanders zijn Calvinisten en dat zit diep. Een schouderklopje op z’n tijd is toegestaan, maar dan gauw weer verder, werken aan de verbeterpunten. Klaar uit. Marcus Buckingham & Donald O. Clifton leggen haarfijn uit waarom het veel zinniger is om je te gaan richten op de dingen waar je goed in bent. Je talenten. Talenten kun je namelijk ontwikkelen en verdiepen met kennis en ervaring.Als je hierin slaagt kun je echt gaan excelleren. Wie wil dat niet?! De heren onderbouwen hun theorie wetenschappelijk en komen met goede overtuigende voorbeelden. Het leuke is dat je ook meteen aan de slag kan: na het theoretische deel één kun je in deel twee aan de slag gaan met de test. Ieder boek heeft een eigen code waarmee je op http://strenghtfinder.com achter jouw vijf talenten zult komen. Het boek sluit in deel drie af met tips voor werkgevers: hoe zet je de talenten van je werknemers in. Dit deel is minstens zo interssantvoor jou als geteste. Je kunt hier immers lezen hoe je je talenten kunt presenteren en benutten voor je werkgever.

Natuurlijk, het is behoorlijk Amerikaans qua toon en stijl en misschien niet altijd even diepgravend. Maar het fijne van dit boek (in vergelijking met veel andere Amerikaanse boeken) is dat het niet alleen om ver-van-je-bed-top-managers gaat. Het gaat ook om herkenbare mensen met talenten zoals jij en ik.

3 reacties

  1. Goede morgen Loes, ik weet niet precies hoe het werkt maar mocht dit bericht bij je aankomen: met dit stukje ben ik het erg eens.
    En ….. succes gewenst met je blog.
    Sylva sr

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: