Constatering: Twitter is een fantastisch medium. Pas plukte ik tijdens mijn ochtendkoffie een interessant artikel van Avivah Wittenberg-Cox van Twitter. Ik denk er al dagen over na. Het sluimert op de achtergrond. En duikt op als een soort kruisbestuiver. Avivah Wittenberg-Cox beschrijft haar verbazing over de beelden in het Vigeland park in Oslo, waar sculpturen van liefdevolle vaders met hun kinderen (van babies tot pupers) te vinden zijn. Tot haar eigen schok, constateerde ze dat ze nooit eerder mannen in hun vaderrol afgebeeld zag in kunst. Het was haar niet eerder opgevallen – mij ook niet! – en volgens Avivah Wittenberg-Cox is het veelzeggend over hoe de zaken in Noorwegen zijn geregeld.

Noorwegen staat als het meest feminiene land op de index van Geert Hofstede. Dit wil onder andere zeggen dat sociale zekerheid, voor elkaar zorgen en de kwaliteit van het leven belangrijke maatschappelijke waarden zijn. In tegenstelling tot meer masculiene samenlevingen waar competitie, winnen en scoren belangrijke waarden vormen. In Noorwegen “Where both parents can have it all”, schrijft Wittenberg-Cox is de gelijkwaardigheid van beide seksen diep in de maatschappij doorgedrongen en verankerd in de wetgeving. En dus ook in de kunst. Volgens het World Happiness Report (2012) scoort Noorwegen hoog en behoort het samen met Denemarken, Finland en Nederland tot de gelukkigste landen van de wereld. Het zou interessant zijn om Hofstede’s index te combineren met internationale onderzoeken naar geluk. Maar ook tijdrovend. Dus even kort door de bocht; het valt mij op dat de gelukkiger landen laag scoren op masculiene waarden.

Iets heel anders was dat ik pas bij toeval op een aantrekkelijke cd-serie stuitte. De door Ben Tiggelaar samengestelde Managementclassicsbox: 10 cd’s met daarop de hoogtepunten van 10 managementgoeroes samengevat. Het leek me wel wat, lekker in de auto die cd’s afluisteren en mezelf opfrissen en bijtanken op gebied van managementtheorieën. Tot het me plots opviel dat al deze 10 goeroes mannen zijn. Niet de minsten, natuurlijk niet. Maar het kan toch niet waar zijn dat er geen enkele vrouwelijke managementgoeroe op Planet Earth rondloopt?! Dus nu ben ik naarstig op zoek naar vrouwelijke managementgoeroes. En Twitter blijkt opnieuw een uitstekend en bijzonder behulpzaam medium, want er stromen allemaal suggesties binnen. En hier komt ook Noorwegen weer om de hoek, waar gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen diepgeworteld is in de samenleving. Het land wordt bestuurd (gemanaged) op grond van gelijkwaardigheid. Interessant. Hoe weerspiegelt dit zich op de Noorse werkvloer? Ik zou graag eens naar Noorwegen gaan, om het werk van Gustav Vigeland te bewonderen en te zoeken naar vrouwelijke management goeroes. Want als je ze ergens verwacht…..

To be continued!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: