Natuurlijk, het is alweer even geleden dat ik mijn kinderen kreeg. En dat ik samen met mijn meneer uitstippelde hoe we het allemaal regelen zouden. Wie welke dag thuis zou zijn bij onze kinderen en van wat voor soort opvang we gebruik wilden gaan maken.  Toen mijn zoon geboren werd, wist ik werkelijk niet wat mij te wachten stond. Ik wist niet dat ik toch geruime tijd behoorlijk uit mijn doen zou zijn. Omdat de hormonen door mijn lijf gierden. Omdat ik met de beste wil van de wereld, geen borstvoedingstalent bleek te hebben. Omdat de dagen opeens tot één grote brei van slaapjes, luiertjes, voeden en badjes waren verworden en ik, samen met mijn zoon weer moest leren wanneer het dag en wanneer het nacht was. Maar ook omdat we met z’n drieën gewoon even moesten wennen aan deze hele nieuwe werkelijkheid!  Ik was dolblij dat het vlak voor kerst was, zodat mijn meneer wat extra dagen thuis was om bij te springen. Hijzelf was daar minstens zo blij mee. Hij merkte namelijk dat hij eigenlijk liever thuis bij ons wilde blijven – bij ons, op ’t nest – in plaats van al na de twee vrije dagen die ervoor staan en de extra vrije dagen die hij nog had, weer in de wereld die werken heet te duiken. Het contrast was zo groot. Weet je trouwens hoe die twee vrije dagen heetten? Calamiteitenverlof!
Gisteren sprak ik een collega. Hij zei terloops dat hij vanaf september een dag minder gaat werken in verband met ouderschapsverlof. “Ouderschapsverlof?!” vroeg ik hem verbaasd, “heb ik wat gemist?”. Hij stelde me gerust. Nee hoor, het kind moet nog geboren worden, in september namelijk. Maar hij had het wel allemaal al geregeld, met zichzelf, zijn vriendin én met de werkgever. En weet je wat nou zo mooi is? Hij krijg 10 dagen vrij van het werk. Niets geen calamiteitenverlof van 2 dagen. Gewoon 10 dagen . Ik zeg: hoera, vooruitgang! (you have to count your blessings)

Geboorteverlof

Wil je weten hoe het nou zit met dat kraamverlof (ook wel geboorteverlof of vaderverlof) voor vaders? In 2007 deed Groen Links het wetsvoorstel om een 14-daags geboorteverlof voor vaders in te voeren, ter vervanging van de gangbare 2 dagen ‘calamiteitenverlof’ die er – nog steeds – officieel voor staat. In Nederland kreeg dit voorstel geen meerderheid in de Tweede Kamer. Op Europees niveau wordt hier nu verder over gesproken. Een aantal werkgevers in Nederland heeft besloten vaders toch alvast 14 dagen geboorteverlof mee te geven, als secundaire arbeidsvoorwaarde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: