The power of the heart

 

Grote leermeesters over het hart

Je hart is je beste kompas, zeg ik vaak tegen klanten. Omdat ik zelf heb gezien en ervaren dat dingen op hun plek vallen en gaan stromen zodra je écht naar je hart durft te luisteren. Baptist de Pape, auteur van The Power of the Heart, laat je hart je gids zijn, studeerde af in de rechtsgeleerdheid en zou advocaat worden. Totdat hij zich besefte dat hij dat niet kon. Omdat het, ergens diep van binnen, tegen zijn hele aard en wie hij werkelijk was, inging. Hij realiseerde zich dat hij zich gedurende zijn hele leven en studie had gericht op de verwachtingen van zijn ouders. Niet op wat zijn hart hem ingaf. Deze realisatie maakte heel veel indruk op hem, het voelde alsof hij plots waarnam hoe sterk zijn hart eigenlijk was. Hij besloot de grootste leermeesters van deze tijd te interviewen en met hen te spreken over de kracht van het hart. Het werd een heel project dat resulteerde in een film en een boek. Aan het woord komen Paulo Coelho, Eckhart Tolle, Isabel Allende, Marianne Williamson en vele anderen.

Als ik heel eerlijk ben, vind ik de uitstraling van de kaft iets te esoterisch voor de inhoud. Maar goed dat is vast een kwestie van smaak en daarbij realiseer ik me dat het zo goed als onmogelijk is om een mooie cover te maken waarmee je de kracht van het hart wilt laten zien en overbrengen. Kan bijna alleen maar clichés opleveren, en dat vind ik van deze kaft niet.

Het hart als bron van kracht en inzicht

Baptist de Pape begint met een korte beschrijving van de weg die hij bewandelde in de aanloop naar The Power of the Heart. Ik houd erg van levensverhalen waarin een radicale wending plaatsvindt. Het geeft eigenlijk altijd aan dat iemand echt voor zichzelf gekozen heeft, en de moed heeft gehad zijn of haar bijzondere persoonlijke kwaliteiten aan te gaan boren en er op te vertrouwen. Prachtig en vreselijk inspirerend.

Daarna behandelt hij in drie losstaande delen het hart; hoe kom je bij je hart, wat zijn de eigenschappen en krachten van je hart en hoe verhoudt jouw hart zich tot de wereld. Met andere woorden, een praktische gids die je leert je hart te (he)rkennen, ernaar te luisteren en dit vervolgens te verbinden aan je gewone dagelijkse leven.

Het boek staat vol quotes van de leermeesters. De één nog mooier dan de ander. Dat maakt het tot een boek dat je keer op keer kunt open slaan, er iets uit halen en het weer wegleggen. Mijn nieuwsbrief ‘Kom in balans met jezelf’ heeft dit keer als thema ‘inspiratie’ en het belang van inspiratie voor persoonlijke groei en creativiteit. Net toen ik het aan het schrijven was, kwam The Power of the Heart op mijn pad. Dat moest er in natuurlijk, want als ik het boek met één woord zou omschrijven, is dat het woord ‘inspirerend’. En vooruit, een tweede woord, ‘hartverwarmend’. Kopen dus!

“The Power of the Heart, laat je hart je gids zijn” – Baptist de Pape (Paulo Coelho, Eckhart Tolle, Isabel Allende, Deepak Chopra, Maya Angelou, Marci Shimoff, Marianne Williamson, Gary Zukav, Neale Donald Walsch, Micheal Beckwith, Rueiger Schache, Linda Francis, Joe Dispenza, John Gray, Jane Goodall, Howard Martin, Rollin McCraty, Dean Shrock),  Kosmos uitgevers Utrecht

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: