Tijdens de workshop Zet onontdekte talenten in! ga je – je raadt het al – op zoek naar je (verborgen) talenten. Een van de opdrachten tijdens de workshop is, dat je elkaar in tweetallen bevraagt over talenten.

talenten

 

Ik leer altijd ontzettend veel tijdens mijn werk. Zo heb ik geleerd dat er verschillende opvattingen bestaan over het woord talent. Veel deelnemers denken bij talent aan topsporters, concertpianisten of bestseller schrijvers. Dat is voor mij een buitencategorie van talent. Als je daaraan wilt tippen, leg je de lat wel erg hoog voor jezelf*.

Ik zie talent als iets dat aangeboren is, een kwaliteit, iets waar je goed in bent en dat je zo moeiteloos afgaat dat je zelf niet eens doorhebt dat het misschien wel bijzonder is.

“Nou ja, ik héb dus gewoon geen talent”, een deelneemster kijkt me licht wanhopig aan als ik vraag hoe het met dit tweetal gaat. Deze deelneemster vertelde tijdens het kennismakingsrondje dat ze een beetje moe was, omdat ze gisteren een familiefeest had gehad bij haar thuis. Zou eigenlijk in de tuin plaatsvinden, maar toen was het opeens gaan regenen. Ja, het was wel even schakelen geweest maar gelukkig kon ze wel wat meubels verschuiven zodat er plaats was voor iedereen en wist ze nog een leuk spel met opdrachten voor de kinderen dat heel goed binnen kon plaatsvinden. Ach ja, scouting ervaring….

We hebben dit verhaal onder de loep genomen en aan de groep gevraagd wat iedereen in een soortgelijke situatie zou doen. Al snel werd duidelijk dat iedereen deze deelneemster enorm bewonderde om hoe ze de situatie had aangepakt. Er kwamen binnen een paar minuten 5 prachtige talenten van de haar bovendrijven: organisatietalent, daadkracht, stressbestendigheid, flexibiliteit en door de manier waarop ze erover vertelde relativeringsvermogen.

‘Ik heb geen talenten’ gaat er bij mij niet in. Geloof je dat niet? Kom maar langs als je durft, dan beloof ik je dat we binnen een uur jouw talenten hebben gevonden :-)!

* Ter relativering: wie ken jij persoonlijk die écht over zo’n buitengewoon talent beschikt? Ik niemand. Is het eigenlijk niet idioot om dergelijk talent na te streven? Het zorgt vooral voor frustraties en een laag zelfbeeld; geen energie meer aan besteden dus! Beter is het op zoek te gaan naar jouw eigen kwaliteiten; leer, experimenteer en excelleer.  Je talenten zijn je grootste goed, zonde om over ze heen te kijken!

Leuk weetje: in de oudheid waren talenten munten om mee te betalen. Talent was dus geld waard. Net als nu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: