Het antwoord op de vraag: ‘Hoe gaat het met jou?’ is vaak: ‘Druk, druk, druk’ wat dan ook nog met trots gezegd wordt, terwijl een slechtere levenshouding haast niet mogelijk is en het schaamrood op de kaken zou moeten staan. Uit: Het emotionele DNA – gevoelens bestaan niet, zij ontstaan’ van Prof. Dr. Pierre Capel
Soms komt dezelfde boodschap heel vaak en vanuit alle windhoeken je kant op. Ik had het pas. De boodschap had met ‘stilte’ te maken. Het begon ermee dat ik een mail van een vriend ontving met daarin een meditatie van 30 minuten. Dezelfde week bezocht ik de CSR-partnerdag waar ik een lezing bijwoonde van Pierre Capel, hoogleraar experimentele immunologie over de (schrikbarenede) invloed van stress op onze gezondheid en levensduur. Hij benadrukte het belang van (rustige) sport, yoga en meditatie als positieve tegenhanger. “Iedere dag 15 minuten meditatie doet wonderen!”
Ik geef mijn klanten al jaren de opdracht om elke dag gewoon, 15 minuten niets te doen. Stil zitten op een stoel en alleen maar ‘zijn’. Dit blijkt één van de lastigste opdrachten te zijn die ik geef. Voor sommigen zelfs onmogelijk. Dan beginnen we met 5 minuten. Toch is het opmerkelijk. Vijftien hele minuten niets doen, dat stelt toch niets voor? Kennelijk wel. Obstakels waar klanten mee worstelen:
- Schuldgevoel: je kunt niet zomaar niets doen, er valt altijd nog wel een taakje uit te voeren of een klusje te doen… (ik kom veel Calvinisme tegen…volkskwaal?).
- Plenty-energy-gevoel: je kunt nog wel even verder hoor, je voelt je helemaal niet moe!
- Bezig zijn als het hoogst haalbare zien.
- Angst voor ledigheid: bang zijn voor wat je denkt en voelt als je helemaal niets doet.
- (en nog maar een keer, want hardnekkig) Schuldgevoel: je kunt toch niet zomaar niets doen?! Dat kun je niet met goed fatsoen aan jezelf en anderen verkopen?
De lezing overtuigde mij – opnieuw – van het nut van deze oefening. We leven in een behoorlijk dynamische wereld. Dat vraagt veel van ons. Het constant in verbinding staan met elkaar, met het wereldwijde web, altijd maar bereikbaar zijn, betekent constant (klaar staan voor) prikkels, input, informatie. Om dit allemaal aan te kunnen, is het belangrijk tijd in te bouwen om alle prikkels te verwerken. Om tot jezelf te komen, bij jezelf te blijven. Vijftien minuten per dag, thats all.
De boodschap van het belang van stilte en niets doen kwam nog een derde maal langs diezelfde week. Ik had me opgegeven – al lange tijd daarvoor, toeval? – voor een mindfulness-stiltemiddag bij Eveline Brandt. Ik onderging de geleide stilte als een weldaad; voor mijn zintuigen, mijn gevoelens, mijn gedachten….mijn hele lijf en zijn. De stilte was verrukkelijk!
Overtuigd? Om een begin te maken een oefening die helpt de stilte te vinden:
Oefening ‘Ga groen kijken!’. Ga zoveel en zo vaak mogelijk naar buiten en kijk naar de bomen en planten in de omgeving van je huis. Kijk elke dag weer, met aandacht. Wat is er veranderd sinds de dag of de week ervoor? Welke details vallen je vandaag op? Welke vormen? Hoe waait de wind door de blaadjes? Ruik je wat? Hoor je wat? Zet al je zintuigen in. Je kunt dit ook doen door op een stoel in de tuin, op het balkon of voor het raam te gaan zitten en naar een boom te kijken.
Bedankt voor je verhaal.
LikeLike